Argument!
Multă lume e nedumerită când copilul se întoarce acasă cu o mâzgălitură sau ceva indescifrabil, neinteligibil. Trebuie spus că la Copii Creativi (deşi adesea produsele lor au fost fie utile, fie finite estetic ori conceptual) nu punem accent pe produs, ci pe proces!
Vintage şi retro, despre stil.
De ce e important sa familiarizăm copiii cu aceşti termeni şi cu conceptul de stil în cultura populară?
În societatea contemporană, cultura populară, de masă se împleteşte creativ cu cultura înaltă. Aşa cum ştim să mâncăm civilizat (eticheta face şi ea parte din stilul cultural), să vorbim corect (o bună cunoaştere a neologismelor şi arhaismelor care dau stil limbajului), la fel, cunoaşterea preocupărilor şi tendinţenor culturii populare ne ajută să înţelegem lumea înconjurătoare şi să ne definim mai bine pe noi înşine. Vintage şi Retro sunt termeni foarte la modă, iar copiii de azi se vor întâlni cu ei tot mai des. Lecţia nu urmărește convertirea ori transformarea copilului de 6-9 ani într-un admirator al stilului vintage /retro. Ne dorim doar familiarizarea cu conceptul de stil în cultura populară - ce nu se rezumă numai la vestimentaţie ori design, ci este regăsit şi în comportament, limbaj, petrecerea timpului liber, devenind astfel un modus vivendi. Familiarizarea se face prin repetiţie, dar şi prin descompunerea elementelor esenţiale stilului şi analizarea lor în mod individual. Modă, design, limbaj sau comportament vor fi trecute sumar în revistă, insistând apoi pe particularităţile estetice, vizuale ale stilului. Astfel, copiilor li se vor descrie două stiluri foarte populare ce au în comun privirea spre trecut, aducerea trecutului în prezent. Multe stiluri au la bază aprecierea trecutului ( stilurile victorian, renascentist, medieval, antic, chinez, japonez etc), totuşi ceea ce stilul retro şi vintage au diferit faţă de acestea este melanjul cu modul de viaţă actual. Astfel, cele doua sunt nu o privire nostalgică, melancolică spre trecut, ci o revalorizare a unei estetici particulare şi încă familiale.
Colajul
Dintre manifestările stilurilor vintage şi retro, colajul (in extenso - alăturarea de imagini, stări sau concepte, recompunerea) este de departe cea mai prezentă şi accesibilă tehnică.
Abilităţile manuale
La Copii Creativi, un loc aparte îl constituie atenţia pe care o dăm dezvoltării abilităţilor manuale. De la o vârstă, imaginaţia, setea de cunoaştere şi de nou a copilului nu par să aibă limite, totuși parcursul firesc al vieților noastre citidiene fac ca aceste imbolduri sa ne fie - intr-o masură mai miaă sau mai mare - frânate. Se poate întâmpla ca insuficienta dezvoltare a manualităţii să inhibe copilul şi să îl facă să nu mai dorească să se exprime sau să experimenteze. Astfel, credem că simplul proces al coaserii, tăierii cu foarfeca sau lipirii au un rol primordial în încurajarea dezvoltării creativităţii.
Artiști:
Max Ernst, Christine Hill, Ion Birlădeanu
http://collageclearinghouse.blogspot.com/
http://marie-lostbirdstudio.blogspot.com/2010_05_01_archive.html
http://marie-lostbirdstudio.blogspot.com/2010_05_01_archive.html
Mulțumim:
Christine Hill si Eigen +Art Gallery
Christine Hill si Eigen +Art Gallery
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu